بیست و هشتمین جلسه هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان با حضور مدیرعامل و جمعی از مدیران فولاد مبارکه برگزار شد. در این جلسه که بهمنظور ارائه گزارش عملکرد ماهانه و تصمیمگیری درباره موضوعات مختلف تشکیل شده بود، نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان انتظارات از فولاد مبارکه را مطرح کرده و بر نقش این صنعت بزرگ در توسعه زیرساختها، مسئولیتهای اجتماعی و تأمین نیازها از طریق ظرفیتهای محلی تأکید کردند. مشکلات ترخیص کالا در بنادر و آسیبهای ناشی از آن نیز از جمله موضوعات مهم مطرح شده در این نشست بود.
لزوم بازنگری در ترخیص کالا و دعوت از هیئتهای تجاری
امیر کشانی، رئیس اتاق بازرگانی اصفهان گفت: درگذشت تعدادی از هموطنانمان را در حادثه آتشسوزی بندر شهید رجایی تسلیت میگوییم و امیدواریم آسیبدیدگان این حادثه هر چه زودتر سلامتی کامل خود را بازیابند. این حادثه نشان داد که باید در روند ترخیص کالاها در بنادر تجدیدنظر جدی شود. اکنون ۲۰۰ هزار کانتینر در بندر شهید رجایی وجود دارد و به طور میانگین هر کانتینر ۴ ماه در بندر توقف دارد. این در حالی است که بندر جایی برای تردد محصولات است و نه انبار کالاها. در این حادثه خسارت زیادی هم به صنایع و شرکتها وارد شد که نیاز است برای جبران خسارتها هر چه سریعتر تدابیر اندیشه شود و تسهیلات ویژهای به فعالان اقتصادی متضرر اختصاص یابد.
وی در ادامه با اشاره به سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا افزود: همچنین در چند روز گذشته اصفهان میزبان سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا بود که با مشارکت کل ارکان استان اتفاق افتاد و مسئولیت اجرایی آن به عهده اتاق بازرگانی اصفهان بود. بهرغم ناهماهنگیهای موجود، تلاش کردیم مطابق استانداردهای اتاق بازرگانی عمل کنیم و میزبان شایستهای برای مهمانان آفریقایی باشیم. این تجربه نشان داد که باید فعالانه هیئتهای تجاری کشورهای مختلف در حوزههای اقتصادی را دعوت کنیم به اصفهان بیایند و مدیریت آن را اتاق بازرگانی اصفهان به عهده بگیرد.
انتظارات از فولاد مبارکه فراتر از مسئولیتهای مستقیم
یاسر طیبنیا، نایبرئیس اتاق بازرگانی اصفهان نیز گفت: انتظاراتی که مردم و فعالان اقتصادی اصفهان از فولاد مبارکه دارند در حوزههای کلان همچون قطار پرسرعت، آلودگی هوا، حملونقل است. به واسطه صنایع بزرگ مهاجرت به سمت استان آمده است. پذیرش این مهاجران نیازمند توسعه زیرساخت است که از توان دولت خارج است. نگاه استان همیشه به درون و اتکا به قابلیتهای داخل اصفهان است. این نگاه همیشه به فولاد مبارکه بوده است که برای همه مردم اصفهان منافع داشته باشد حتی اگر این موارد در حوزه مسئولیت فولاد نباشد. همچنین فعالان اقتصادی نیز انتظاراتی دارند که نیازهای فولاد مبارکه از طریق آنها تأمین بیفتد.
معرفی واقعیت ایران به تاجران خارجی
محمدجعفر فوده، نایبرئیس اتاق بازرگانی اصفهان نیز گفت: اتاق بازرگانی وظیفه سنگینی به عهده دارد و باید با سایر اتاقهای دنیا ارتباط بگیرد و گروههایی از اصناف و حوزههای مختلف را به اصفهان دعوت کنیم تا با واقعیت ایران و اصفهان آشنا شوند. متأسفانه تاجران سایر کشورها به دنبال تبلیغات نادرستی که شده است، تمایلی برای حضور در ایران ندارند و ذهنیت درستی از ایران ندارند. این وظیفه به عهده اتاق بازرگانی است که با رایزنی با اتاقهای بازرگانی سایر کشورها زمینه حضور فعالان اقتصادی و بازرگانان کشورهای دیگر را در اصفهان فراهم کند. درخواست داریم ارتباط بیشتر فولاد با اتاق بازرگانی اصفهان بیشتر شود. امیدواریم فولاد مبارکه نیازهایش را از طریق استان تأمین کند. استان اصفهان میتواند بخش عمدهای از نیازهای فولاد مبارکه را تأمین کند.
نقش فولاد مبارکه در تأمین منابع مالی
علی صفرنوراله، عضو هیئترئیسه اتاق بازرگانی اصفهان نیز گفت: باتوجهبه تعدد جلسات و برنامههای اتاق بازرگانی اصفهان و کمبود فضا برای برگزاری دورههای آموزشی در هیئترئیسه تصمیم گرفته شد ساختمانی مجزا با فضایی آموزشی مناسب برای واحد مرکز توسعه سرمایه انسانی (متسا) خریداری شود تا مشکل کمبود فضا برای دورههای آموزشی بر طرف شود. یکی از شرکتهایی که منابع مالی زیادی در بانکهای تهران دارند فولاد مبارکه است. انتقال این سرمایهها به اصفهان میتواند نقش مهمی در افزایش اعتبارات استان بازی کند.
توسعه حوزه آموزش اتاق بازرگانی اصفهان
احمد خوروش، عضو هیئترئیسه اتاق بازرگانی اصفهان نیز گفت: اتاق اصفهان نیازمند گسترش و توسعه بهویژه در حوزه آموزش است. به همین خاطر باتوجهبه موقعیت اتاق چند مکان مدنظر قرار گرفته است. رایزنیهایی نیز با اتاق ایران برای کمک به خرید ساختمان انجام شده است. امیدواریم بتوانیم با موافقت اعضای هیئت نمایندگان اتاق، از بین گزینههای موجود یک ساختمان مناسب و در شأن اتاق بازرگانی اصفهان ویژه فعالیتهای آموزشی خریداری شود.
اعتماد به ظرفیتهای داخلی استان
محمدرضا برکتین، رئیس کمیسیون صنعت و عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان نیز گفت: اجلاس آفریقا در حالی برگزار شد که تصمیمگیرنده بالادستی آن بخش دیگری بود و اتاق بازرگانی نقش تسهیل گر امور را داشت. سالن اجلاس باتکیهبر توان داخلی و صنایع و مهندسان اصفهان تکمیل شده و این موضوع نشان میدهد که استان ظرفیتهای زیادی برای اجرای ابرپروژهها دارد.
وی در ادامه افزود: در سایر استانها شاهدیم که صنایع بزرگ محصولات و خدماتشان را گاهی تا ۳۰ درصد قیمت پایینتر به مشتریان محلی و هم استانیهایشان ارائه میدهند. هر چند که ما با این تفکر موافق نیستیم و نگاه ملی و یکپارچه در همه عرصهها داریم؛ ولی این یک حقیقت کلی موجود است و انتظار داریم که صنایع بزرگ اصفهان نیز در این شرایط پتانسیلهای استان را در نظر بگیرند.
چالشهای استان و نقش فولاد مبارکه در حل آنها
مسعود گلشیرازی، رئیس کمیسیون انرژی و صنایع پترو پالایشی و عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان هم گفت: در اصفهان با چند معضل روبرو هستیم. همزمان با صنعتیشدن اصفهان مشکل مهاجرت و محیطزیست به وجود آمد. از سوی دیگر نیروهای متخصص و دانشگاهها هم همزمان با رشد اقتصادی رشد کردند. بنا به هر دلیلی تصمیم گرفته شد فولاد مبارکه از کنار دریا به اصفهان منتقل شود. فولاد مبارکه را نمیتوان تعطیل کرد و باید به دنبال راهحلهای نوین باشیم. یکی از کارهای زیرساختی که در دوره قبل انجام شده بحث انتقال آب دریا است. موضوع دیگر بحث قطار پر سرعت است که فولاد مبارکه هم در تکمیل این پروژه نقش دارد. این پروژه انتقال فناوری و زیرساخت به داخل کشور را در پی دارد.
ارزیابی اجلاس آفریقا و انتظار از فولاد مبارکه در حملونقل عمومی
محمدرضا گل احمد، رئیس کمیسیون مسئولیت اجتماعی شرکتی و عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان نیز گفت: رویداد اجلاس آفریقا یک محک جدی برای سنجش توانایی اصفهان در میزبانی رویدادهای بینالمللی بود. اگر چه تا لحظه آخر آماری دقیقی از افراد نداشتیم بااینحال خوشبختانه مهمانان آفریقایی با رضایت کامل اصفهان را ترک کردند. بهعنوان نمونه در بازدیدی که از یکی از کارخانههای پوشاک اصفهان داشتند، مهمانان مقدار زیادی پوشاک در محل شرکت خرید کردند و قراردادهای خوبی نیز برای ادامه همکاری منعقد شد.
وی در ارتباط با نقش فولاد مبارکه در حوزه مسئولیت اجتماعی تصریح کرد: وجود کارخانهای همچون فولاد مبارکه باعث افتخار استان است. این صنایع در راستای مسئولیت اجتماعی میتوانند نقش مؤثری در کاهش آلودگیهای زیستمحیطی داشته باشند. انتظار شهروندان و فعالان اقتصادی استان از فولاد مبارکه این است که در تأمین و تجهیز وسایل نقلیه برقی در ناوگان حملونقل عمومی نقش بیشتری ایفا کند.
قوانین سختگیرانه برای فعالان اقتصادی خوشنام
سید یوسف قاضی عسگر، رئیس کمیسیون صنایع غذایی و عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان نیز گفت: باید تحقیق و پژوهشی انجام شود که چند درصد از تخلفها توسط فعالان اقتصادی و شرکتهای معتبر بخش خصوصی صورت میگیرد. بعید است که این میزان به تعداد انگشتان یکدست برسد. بهخاطر تعدادی از افرادی که فعالیت غیررسمی و زیرپلهای دارند هر روز قوانین سختگیرانهتری برای فعالان اقتصادی خوشنام و قانونمدار وضع میکنیم که این موضوع کار را برای بازرگانان قانونمدار دشوارتر میکند.
وی با اشاره به برگزاری آیین اختتامیه اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا تصریح کرد: باتوجهبه پتانسیل سالن همایشهای بینالمللی اصفهان که در جریان اجلاس آفریقا تجربه کردیم نیاز است که اتاق بازرگانی اصفهان برای بهرهبرداری و تکمیل این سالن پیگیریهای لازم را انجام دهد.
قاضی عسگر همچنین اظهار داشت: باید در یک ساختاری فرصتهای برد، برد فولاد مبارکه و استان را بررسی کنیم که بر اساس آن منافع هر دو طرف تأمین شود. در توافقی که هم به نفع استان، اعضای اتاق و فولاد مبارکه باشد میتوان از ظرفیتهای موجود برای رشد و توسعه استان استفاده کرد.
الگوبرداری از بنادر پیشرفته
وحید دزفولی، رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع وابسته و عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان هم گفت: باید چند بندر بزرگ جهان را مورد تحقیق قرار دهیم و از فرایندهای آنها الگوبرداری کنیم. در حوزه اتحادیه اروپا با آن قوانین سختگیرانه و استانداردهای بالایی که دارند مدتزمان ترخیص کالا از بنادر در حد چند ساعت است. باید به سمتی برویم که این فرایندها را در کشور خودمان نیز بتوانیم پیادهسازی کنیم و از تجربه کشورهای پیشرفته استفاده کنیم.
وی همچنین بر نقش فولاد مبارکه در توسعه زیرساخت استان تأکید کرد و افزود: اقدامی با مشارکت فولاد برای راهاندازی ایرلاین اختصاصی اصفهان انجام شده که امیدواریم در دوره جدید هم این موضوع با جدیت پیگیری شود.
پیگیری خسارتدیدگان بندر شهید رجایی
محمدرضا رجالی، رئیس کمیسیون بازرگانی، خدمات و ارتباطات و عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان نیز گفت: یک گروه از کارشناسان دادگستری برای پیگیری خسارت حادثهدیدگان بندر شهید رجایی در اتاق بازرگانی اصفهان شکلگرفته تا مشاورههای حقوقی لازم را به اعضای این اتاق برای احقاق حقوق خود و جبران ضررها ارائه دهد.
پیگیری حقوقی تأخیر در ترخیص کالا
اصغر اخوان مقدم، رئیس کمیسیون بهبود فضای کسبوکار و عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان نیز گفت: پیشنهاد میکنیم بابت تأخیر در ترخیص کالا و قطعشدن سامانه تجارت شکواییه توسط واحد حقوقی اتاق، تنظیم و از طریق قانونی برای رفع این مشکل اقدام شود. بنا به شنیدهها گاهی سامانه جامع تجارت تعمدانه قطع میشود و آسیبهایی به کالاها میرسد که کسی مسئولیت آن را به عهده نمیگیرد.
وی درباره انتظاراتی که از فولاد مبارکه وجود دارد، تصریح کرد: انتظار ما از فولاد مبارکه این است که با راهاندازی مسیر ریلی برای جابهجایی محصولات فولاد در راستای کاهش ترافیک و امنیت جادهای گام بردارد. از این طریق میزان آلایندگی اصفهان و منطقه نیز کاهش مییابد.
ظرفیت استان در صنایع دانش بنیان و نقش فولاد مبارکه
وحید فولادگر، رئیس کمیسیون اقتصاد دانش بنیان و عضو هیئت نمایندگان نیز گفت: استان اصفهان ظرفیت فوق العادهای در صنایع دانش بنیان دارد. در زمینه قانون جهش دانش بنیان که دو سال قبل تصویب شد فولاد مبارکه میتواند نقش موثری داشته باشد. فولاد مبارکه در زمینه تأمین هزینه آموزش نیروی انسانی فولاد میتواند کمک زیادی به اقتصاد استان انجام دهد. بر اساس سند تنظیم شده برای استان قرار است اصفهان به مرکز هوش مصنوعی کشور تبدیل شود. در همین راستا فولاد مبارکه میتواند در بحث توسعه زیر ساختهای لازم برای توسعه هوش مصنوعی در استان نقش مهمی بازی کند.
بخش خصوصی راه نجات کشور است
سعید زرندی، مدیرعامل فولاد مبارکه نیز در پاسخ به مسائل مطرح شده گفت: معتقدم راه نجات کشور از بخش خصوصی میگذرد. در دنیا تعامل صحیح دولت و بخش خصوصی باعث پیشرفت کشورها شده است. نه میتوان دولت را از اقتصاد یک کشور حذف کرد و نه بخش خصوصی را. در حال حاضر در دنیا بحث نقش اتاقهای بازرگانی در رشد و توسعه اقتصادی بسیار مطرح است و الگوهای مختلفی برای آن مطرح میشود. اتاق بازرگانی اصفهان از گذشته پیشرو بوده و همیشه جایگاه مهمی در تصمیمگیریهای کلان کشور داشته است.
وی در ادامه افزود: در بحث محیطزیست کارهای خوبی که پیشازاین توسط فولاد مبارکه انجام شده را باقوت ادامه میدهیم و اقدامات بیشتری را نیز در دستور کار داریم. بهعنوان نمونه موضوع راهاندازی نیروگاه خورشیدی جزو مقدماتی است که کاهش آلایندگی را در پی دارد. در فولاد مبارکه به جد پیگیر رفع ناترازیها بهویژه در حوزه انرژی هستیم. در کنار این موضوع، تحول دیجیتال را پیگیر هستیم تا بتوانیم با افزایش بهرهوری و بهکارگیری هوش مصنوعی مصرف انرژی را کاهش دهیم.
زرندی همچنین تأکید کرد: باید ضریبی برای تأمین محصولات و خدمات مورد نیاز فولاد مبارکه از تأمینکنندگان محلی در نظر بگیریم. بهویژه در حوزه اقلام مصرفی باید اولویت با محصولات تولیدی استان باشد. توسعه حملونقل ریلی برای حمل بار را با جدیت پیگیر هستیم. سهمیهبندی فروش محصولات در اختیار فولاد مبارکه نیست و اگر اداره صمت موافقت کند تمایل ما هم به فروش محصولات به داخل استان است. باید تلاش کنیم که فولاد مبارکه نقش اقتصادی خود را بهخوبی ایفا کند چرا که توسعه و رشد فولاد مبارکه به نفع همه صنایع کشور است.
گزارش عملکرد ماهانه و رتبه برتر اتاق
حمیدرضا امیدان، دبیرکل اتاق بازرگانی اصفهان طبق روال پیشین، گزارشی از عملکرد واحدهای مختلف اتاق بازرگانی در فروردینماه سال جاری ارائه کرد و گفت: بر اساس ارزیابی اتاق ایران، اتاق بازرگانی اصفهان بهعنوان اتاق برتر در کشور شناخته شد و در این ارزیابی نسبت به دوره قبل شاهد ۲۳ درصد رشد در فعالیتهای اتاق بازرگانی بودیم. در فروردین برنامههای زیادی در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد که از جمله مهمترین آنها میتوان به شانزدهمین جلسه کمیسیون صنعت، صد و چهل و نهمین نشست شورای گفتوگو، نشست با مشاور رئیسجمهور، نشست بررسی چالشها و ارائه راهکارهای اجرایی در خصوص کارگو ترمینال فرودگاه اصفهان و نخستین جلسه کمیته فرش دستباف استان اصفهان اشاره کرد.