تاریخ : شنبه 13 ارديبهشت 1404
کد 8458

تشکیل کنسرسیوم مهارت در اصفهان؛ گامی نوین برای ارتقای مهارت‌های تخصصی

سرمایه‌گذاری در آموزش فنی راهی برای جهش تولید

توسعه اقتصادی بدون نیروی کار ماهر امکان‌پذیر نیست؛ به همین دلیل، فعالان اقتصادی، نهادهای دولتی و بخش خصوصی در اصفهان گرد هم آمدند تا با تشکیل کنسرسیوم مهارت، گامی مؤثر در جهت مهارت‌آموزی هدفمند و تأمین نیروی انسانی ماهر بردارند. این کنسرسیوم که با مشارکت اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای استان، اتاق بازرگانی، اتاق اصناف، خانه صنعت، معدن و تجارت، اتاق تعاون و استانداری شکل‌گرفته، با هدف ارائه آموزش‌های مهارتی بر اساس نیاز بازار کار فعالیت خود را آغاز کرده است.
به گزارش روابط‌عمومی اتاق بازرگانی اصفهان، کارگروه توسعه مهارت استان اصفهان، با هدف امضای تفاهم‌نامه تشکیل کنسرسیوم مهارت در استان، برگزار شد.
فریده روشن، مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای استان اصفهان، در ابتدای این جلسه با تأکید بر اهمیت مهارت‌آموزی گفت: امروز شاهد عدم توازن بین نیاز به نیروی کار ماهر و معضل بیکاری هستیم که ضرورت آموزش‌های مهارتی را بیش‌ازپیش نشان می‌دهد. هدف کنسرسیوم مهارت، ارائه آموزش‌های تخصصی بر پایه نیازهای واقعی بازار کار است.
وی افزود: با همکاری اتاق بازرگانی، اتاق اصناف و استانداری، مهارت‌های مورد نیاز شناسایی و در قالب برنامه‌های فنی و حرفه‌ای ارائه خواهند شد. همچنین مجمع خیرین مهارتی نیز به‌تازگی شکل‌گرفته و فعالیت خود را آغاز کرده است.
 
نقش استانداری در برنامه‌ریزی مهارتی استان
سپس کوروش خسروی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اصفهان، با اشاره به ناترازی نیروی انسانی در صنعت گفت: در شورای گفت‌وگو، دو چالش کمبود نیروی انسانی در صنایع و نرخ بالای بیکاری بررسی شد. یکی از راهکارهای موجود، استفاده از ظرفیت سربازان وظیفه در مهارت‌آموزی است؛ براین‌اساس، مقرر شده قرارگاه مهارت ستاد کل نیروهای مسلح، ارزیابی تخصصی سربازان را انجام داده و آن‌ها را به کنسرسیوم معرفی کند.
وی تأکید کرد که آغوش این کنسرسیوم باید به روی تمامی بخش‌ها باز باشد، اما فعالیت نهادها باید تحت نظارت قرار گیرد، تا فقط سازمان‌های فعال و مشارکت‌کننده از مزایای آن بهره‌مند شوند.
 
مهارت‌آموزی؛ رکن توسعه اقتصادی پایدار
غلامحسین محمدی، رئیس سازمان فنی و حرفه‌ای کشور، نیز در ادامه جلسه با اشاره به اهمیت سرمایه‌گذاری بر نیروی انسانی گفت: اگر در ایران به دنبال تحقق شعار سال و رشد اقتصادی هستیم، مهم‌ترین سرمایه‌گذاری، سرمایه‌گذاری بر نیروی انسانی ماهر و متخصص است. بیش از یک‌سوم رشد اقتصادی کشورها وابسته به بهره‌وری است و در این میان، بهره‌وری نیروی کار نقش اساسی دارد.
وی افزود: توسعه اقتصادی در دنیای امروز بر پایه نیروی انسانی متخصص شکل می‌گیرد و کشورها برای رقابت در عرصه جهانی، به آموزش‌های مهارتی هدفمند نیاز دارند.
 
 احیای نظام استادشاگردی و حفظ مهارت‌های سنتی
عبدالوهاب سهل‌آبادی، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران، یکی دیگر از سخنرانان این نشست بود که به اهمیت نظام استادشاگردی در مشاغل سنتی اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلاتی که کمتر مورد توجه قرار گرفته، حذف نظام استادشاگردی در صنایع و مشاغل مختلف است. این مسئله موجب شد که علاوه بر ازدست‌رفتن برخی مشاغل، بسیاری از مهارت‌های سنتی نیز از بین بروند.
وی افزود: قوانین سخت‌گیرانه بیمه تأمین اجتماعی باعث شد که بسیاری از اساتید و مربیان مهارتی نتوانند هزینه‌های سنگین را تأمین کنند و در نتیجه، بسیاری از مهارت‌های کاربردی، بدون انتقال به نسل‌های بعدی از بین رفتند. نمونه بارز این چالش، صنعت حمل‌ونقل است که دیگر شاهد شاگردی کناردست رانندگان حرفه‌ای نیست.
 
تأکید بر تغییر ساختار مهارت‌آموزی
امیر کشانی، رئیس اتاق بازرگانی اصفهان، هم در پایان با اشاره به ظرفیت‌های صنعتی استان گفت: اصفهان دارای بیش از ۱۰ هزار واحد صنعتی، ۲ هزار واحد معدنی و چندین هزار واحد صنفی است، اما متأسفانه فرصت‌های زیادی در حوزه مهارت‌آموزی از دست داده‌ایم.
وی افزود: یکی از طرح‌های مهم مهارتی، آموزش‌های دوگانه با همکاری آلمان بود که متأسفانه متوقف شده است. امروزه ما گزینه‌ای برای انتخاب نداریم، بلکه ناچار به پرورش نیروی کار ماهر هستیم.
 کشانی تأکید کرد که ساختار آموزشی باید تغییر کند و افزود: مدرک‌گرایی باید کنار گذاشته شود؛ فعالان اقتصادی به مدرک نیاز ندارند، بلکه به نیروی متخصصی نیاز دارند که بتواند مشکلات عملیاتی را حل کند. اگر فنی و حرفه‌ای توانایی تأمین این آموزش‌ها را ندارد، باید به آموزش‌های دوگانه و مشارکتی با صنایع روی بیاوریم.
 
برگزاری مسابقات مهارت در اصفهان؛ یک گام مهم در ارتقای آموزش
 با هدف ترویج مهارت‌آموزی در سطح ملی، تصمیم بر آن شد که مسابقات ملی و بین‌المللی مهارت ازاین‌پس در اصفهان برگزار شود.
این مسابقات که قرار است با استفاده از ظرفیت‌های بنگاه‌های اقتصادی و مؤسسات غیردولتی برگزار شود، می‌تواند بستری برای رقابت و ارتقای مهارت‌های تخصصی در کشور فراهم کند.
 با شکل‌گیری کنسرسیوم مهارت در اصفهان، گام مهمی برای تربیت نیروی انسانی متخصص برداشته شده است. با مشارکت گسترده نهادهای دولتی و بخش خصوصی، برنامه‌های مهارت‌آموزی بر اساس نیاز بازار کار تنظیم می‌شود و زمینه اشتغال پایدار برای جوانان فراهم خواهد شد.
 همچنین، برگزاری مسابقات ملی مهارت در اصفهان و تمرکز بر آموزش‌های مشارکتی و هدفمند می‌تواند استان را به قطب آموزش‌های مهارتی کشور تبدیل کند.
مهارت‌آموزی، پایه‌ای‌ترین عامل توسعه اقتصادی است، و اصفهان با اجرای این طرح‌ها، به یکی از پیش‌گامان تربیت نیروی انسانی متخصص تبدیل خواهد شد.
 
آلبوم تصاویر فنی و حرفه‌ای