جغرافیای ایران: مساحت ایران 1٬635٬000 کیلومترمربع است که برابر است با چیزی در حدود 1.2 درصد خشکیهای زمین. جمعیت ایران: کشور ایران حدود 82٬000٬000 نفر جمعیت دارد و در رتبهٔ 15 فهرست پرجمعیتترین کشورهای جهان قرار میگیرد. این تعداد جمعیت چیزی در حدود 1.2 درصد جمعیت جهان است. بازار داخلی ایران: جمعیت و شرایط زندگی مردم، ایران را به بازار 80 میلیونی بالقوه جذابی تبدیل کرده است که 1.2 درصد از بازار جهانی را شامل میشود. رتبه GDP ایران در بین کشورهای دنیا 18 است و ایران، سهم نسبی 1.2 درصدی از GDP دارد. با چنین توانمندی ها و زیر ساخت هایی ایران می تواند و باید مرکز تولید و تجارت در بازار 800 میلیونی منطقه باشد.
استان اصفهان با مساحت 107017 کیلومتر مربع (6.75 درصد از مساحت کشور) در بخش مرکزی ایران واقع شده و از شمال به استانهای مرکزی، قم و سمنان، از جنوب به استانهای فارس و کهگیلویه و بویراحمد، از مشرق به استان یزد و از غرب به استانهای لرستان و چهارمحال و بختیاری متصل میشود. جایگاه آن به گونه ایست که آن را می توان قلب تبادلات ایران دانست.
اصفهان به دلیل قرار گرفتن در مرکز ایران و در تقاطع شاهراههای بزرگ جنوب به شمال و غرب به شرق از توسعهیافتگی قابل توجهی در بخش حملونقل برخوردار است؛ دسترسی کامل به راههای اصلی کشور و همچنین وضعیت مناسب راههای درون استانی موجب شده است که حملونقل به یک مزیت رقابتی برای استان تبدیل شود.
برای 800 میلیون اگر ایران را پس از تحریم کانون تولید و تجارت برای بازار 800 میلیونی بدانیم، بدون شک اصفهان بدلیل ویژگی های منحصر بفرد اشاره شده، مرکز ثقل و نقطه کانونی تولید و تجارت این بازار می باشد. ظرفیت های بالقوه تولیدی و نیروی متخصص موجود در این استان، موقعیت ایده آل ارتباطی و شاهراه ارتباطی و قرار گیری این استان در قلب ایران باعث می شود آن را نقطه کانونی تحقق تولید و تجارت برای 800 میلیون بازار بالقوه منطقه بدانیم. تجارت با محوریت این استان به معنای دسترسی به کشورهای همسایه در شرق و غرب، شمال تا جنوب ایران می باشد.
مرکز استان، شهر اصفهان است که از نظر وسعت و جمعیت سومین شهر ایران پس از تهران و مشهد است. استان اصفهان به دلیل وجود صنایع بزرگی مانند ذوب آهن، فولاد مبارکه، پالایشگاه و… به عنوان یک قطب صنعتی، خدماتی و گردشگری محسوب میگردد. استان اصفهان ظرفیتهای ویژهای در زمینههای مختلف مانند: صنعت(وجود زیرساختها و سطح بالای مهارت در بین صنعتگران)، گردشگری( تنوع زیست بومی، تاریخی، پزشکی و صنایع دستی) و کشاورزی (دامپروری، پرورش ماکیان، شیلات، زراعت و باغداری) را داراست.
استان اصفهان از نظر تولید ناخالص داخلی(بدون نفت) رتبه دوم را در کشور دارد که بخش خدمات و صنعت در مجموع 94 درصد از آن را به عهده دارد. تولید ناخالص داخلی استان، 762962 میلیارد ریال (سال 1395) و در آمد سرانه 4/641 میلیون ریال (سال 1395) بوده است. نرخ تورم نیز در شهریور 1398 به میزان 3/38 درصد است. استان اصفهان از نظر زیرساختهای عمومی به ویژه راههای ارتباطی، راه آهن، فرودگاه، گمرک و… از وضعیت بسیار مناسبی برخوردار است.
مرکزیت استان اصفهان و امنیت آن، زمینه شکل گیری بسیاری از صنایع استراتژیک کشور مانند فولاد، پتروشیمی، سیمان و…، صنایع نظامی و همچنین بخش اصلی انرژی هستهای کشور را فراهم نموده است. ضمن اینکه قرارگیری در شاهراههای مواصلاتی کشور و دسترسی آسان به تمامی نقاط کشور، سیستم حملونقل توسعه یافتهای را در استان به وجود آورده است. استان اصفهان از نظر زیرساختهای عمومی به ویژه راههای ارتباطی، راه آهن، فرودگاه، گمرک و… از وضعیت بسیار مناسبی برخوردار است.
استان اصفهان یکی از بالاترین نرخهای مشارکت اقتصادی در کشور را دارد و بافت صنعتی آن موجب شکلگیری فرصتهای شغلی متعددی در این استان شده است. نرخ مشارکت مردان حدود 65 درصد و نرخ مشارکت زنان 15 درصد است. این آمار نشان از نقش پررنگ زنان در فعالیتهای اقتصادی استان دارد زیرا 12 درصد از متوسط کشوری بالاتر است. طبق آخرین آمار تعداد شاغلان 1519569 نفر و بیکاران 259797 نفر است. نرخ بیکاری استان برابر با 11 درصد و رتبه ششم در کشور است.
مهمترین شاخص های اقتصادی استان اصفهان
استان اصفهان رتبه اول صنعت کشور را از لحاظ تعداد واحد صنعتی، میزان سرمایهگذاری و اشتغال به خود اختصاص داده و همچنین رتبه دوم از منظر فولاد را در اختیار دارد. بهطوریکه میزان اشتغال 36 درصد وسرمایهگذاری در زمینه فولاد 22 درصد اعلام شده است. بخش خصوصی در استان اصفهان بار زیادی از اشتغال استان را بر دوش دارد به گونهای که 2/84 درصد از نیروی شاغل استان را در بر گرفته است.
رتبه اول کشور. تولید بیش از 70 سنگ های ساختمانی و تزئینی ایران در اصفهان
رتبه اول کشور. 50 درصد کارگاه های ساختن طلا در کشور در استان
رتبه سوم کشور. 759 معدن در استان
رتبه برتر کشور. تولید حدود 50 درصد آجر کشور
رتبه اول کشور. تولید بیش از 60 درصد تولید فولاد کشور در استان
رتبه اول کشور. حدود 59000 راننده (کالا و مسافر)
رتبه برتر کشور با درنظر گرفتن کلیه واحدها
رتبه برتر کشور
رتبه اول کشور. تولید بیش از 35 درصد تولید کشور در استان
با بیش از 180 واحد قطعه سازی
رتبه دوم جهانی بعد از کیپور هند
استان اصفهان همواره به عنوان یکی از قطبهای کشاورزی در کشور شناخته شده است، این استان با دارا بودن شرایط اقلیمی متنوع و قابلیتهای بالقوه ازنظر منابع طبیعی و انسانی، به عنوان یکی از استانهای مهم کشور در زمینه تولید محصولات کشاورزی، دامی و پروتئینی است. افزون بر این حدود 9/10 درصد از میزان اشتغال استان در اختیار بخش کشاورزی است. اصفهان دارای 563 هزار هکتار اراضی قابل کشت دارد. 3.1% از اراضی کشور به استان تعلق داشته که از این میان 6.1% کل تولیدات کشاورزی ایران به استان تعلق دارد.
رتبه اول کشور با 1.2 میلیون تن تولید
رتبه دوم کشور. با تولید 192 هزار تن
رتبه سوم کشور. با تولید 31000 تن
رتبه دوم کشور. با تولید 92.4 هزار تن تولید
رتبه اول کشور. با سطح کشت 1390 هکتار و تولید 573 هزار تن
رتبه سوم کشور سیب سمیرم دارای شهرت جهانی است
بخش خدمات 4/45 درصد از اشتغال استان اصفهان را در برگرفته است که میتوان آن را به چهار بخش اصلی تقسیم کرد. این چهار بخش عبارتند از اصناف، بازرگانی، گردشگری و ساختمان. طبق آمار برگرفته از دبیرخانه هیئت عالی نظارت بر سازمانهای صنفی کشور، برابر با 174744 واحد صنفی در استان مشغول به فعالیت هستند که 25.3 درصد آنها تولیدی، 41.2 درصد آنها توزیعی و 33.5 درصد نیز خدماتی هستند. در حال حاضر 627 اتحادیه در استان اصفهان وجود دارد که تعداد 174266 از آنها، دارای پروانه کسب رسمی دائمی و موقت هستند. گردشگری مهمترین و توسعه یافته ترین بخش خدمات در استان اصفهان است که توسعه آن به عنوان یک رسته اثرات غیرمستقیمی بر رسته های دیگر حتی رسته های صنعتی استان خواهد داشت.
گردشگری شش ماهه منتهی به شهریور ماه 1398:
برای انواع گردشگری
1842 جاذبه تاریخی، فرهنگی و 285 جاذبه طبیعی
7 اثر در حوزه میراث ملموس و 2 اثر ناملموس
انعقاد قرار داد با 13 شهر مهم فرهنگی
459 هتل کمپ، اقامتگاه سنتی و مهمانسرا با ظرفیت 20 هزار تخت
نقطه کانونی تولید و تجارت 800 میلیونی
براساس این آمار و اطلاعات درخصوص وضعیت کلی صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان، این منطقه به عنوان رتبه اول در زمینه توسعه یافتگی صنعتی، معدنی و تجاری کشور و یکی از مهم ترین قطبهای اقتصادی کشور شناخته شده است. از این روست که اصفهان با توجه به مرکزیت در منطقه و ظرفیت بسیار بالای تولید،را بایستی به عنوان نقطه کانون کار و تولید، بازار 800 میلیونی منطقه دانست
استان اصفهان از نظر صادرات و واردات کالا همواره یکی از بالاترین رتبههای کشوری را در اختیار داشته است که بیشک علت اصلی آن، ساختار اقتصادی و کسب و کار این استان است. در نتیجه، سیستم صادرات و واردات، اداره گمرک و همچنین سازمان بازرگانی، سازوکار و عملکردی منظم و توسعه یافته را اتخاذ نمودهاند. مهمترین کالاهای صادراتی استان اصفهان، مواد پتروشیمی، آهن و فولاد و فرش هستند که همین سه گروه کالا در حدود 64 درصد از کل صادرات استان را تشکیل میدهند.
تصویب 2.78 میلیارد دلار سرمایه گذاری در استان
1.2 میلیارد دلار سرمایه خارجی در قالب 51 طرح
یکصد طرح شناسایی شده با سرمایه گذاری معادل 10 میلیارد دلار
ارزش صادرات خارجی از استان اصفهان
5 درصد کل ارزش صادرات غیرنفتی کشور
عراق، امارات، پاکستان، چین، تایلند، هند، عمان، ترکیه، قطر، روسیه
بخش بازرگانی در دوره(1398)
دوره نهم اتاق بازرگانی اصفهان از سال 1398 آغاز شد. دورهای که در تلاش است تا اصفهان را برای هزاره جدید و به باور رییس اتاق برای عصر فرا صنعتی آماده کند و در تکاپوست تا با احیای جایگاه اصفهان در منطقه آن را به هاب تولید و تجارت منطقه بدل کند. آنچه در این پرونده ویژه بررسی میشود، تلاش صورت گرفته در این مسیر و شواهد نتایج بهدست آمده آن در دو سال گذشته است