نشست کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی با حضور رئیس این کمیسیون و اعضا و دو مهمان ویژه از جمله سید فرشاد فاطمی، عضو هیئتعلمی گروه اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف و فرهاد نیلی، اقتصاددان جهت تبادل نظر درباره شرایط فعلی اقتصاد کشور برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی اصفهان؛ محمدرضا برکتین، عضو هیات نمایندگان و رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی اصفهان، با اشاره به وضعیت فعلی اقتصاد کشور، اظهار کرد: اکنون زمان آن است کسانی که حمایتکننده آقای پزشکیان بودند برنامههای خود را برای ساختن آیندهای بهتر عملیاتی کنند. در حال حاضر باید شرایط پیچیده تسهیل و قطار سقوط متوقف شود.
وی با اشاره به وضعیت نابسامان تأمین انرژی صنایع، افزود: امروزه تأمین برق و دیگر انرژیها پیچیده شده است و قطعاً این شرایط حاصل سوء مدیریت است چرا که وقتی از تخصص استفاده نشود، معادلات برهم خواهد خورد. امروز وضعیت ناترازی انرژی به حد نهایت رسیده است.
رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی اصفهان، با تأکید بر اینکه ما فعالان اقتصادی و صنعتی باید برای حل مسائل کوچک به کمک هم برویم، گفت: اکنون شرایط خاصی است و انتظار نداریم خدشهای به صنعت وارد شود؛ اما یکجا باید در مقابل مشکلات ایستادگی کرد، در حال حاضر صنعت مظلوم واقع شده و بار سنگینی بر دوش دارد و این شرایط باعث شده برخی افراد بیبرنامگیهای خود را اجرا کنند؛ اما ما با همیاری میتوانیم از صنعت دفاع کنیم، همچنین لازم است برنامههای آقای پزشکیان را بدانیم و در جهت ساختن آیندهای بهتر برنامهریزی کنیم.
سید فرشاد فاطمی، عضو هیئتعلمی گروه اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، با بیان اینکه اقتصاد ما دچار ابر چالشها شده است که کل کشور در ابعاد مختلف با آنها درگیر هستند، اظهار کرد: بسیاری از بحرانهای اقتصادی که دامنگیر ما شده، به طور روزمره دچار آنها هستیم و راهحل این مسئله تقویت سرمایه اجتماعی است. دولت باید بتواند از مسیر سرمایه اجتماعی مشکلات را حل کند، اما اکنون سرمایه اجتماعی دولت پایین است.
وی افزود: همچنین اگر به لایههای دیگر جامعه نگاه کنیم، حل مشکلات وابسته به حل مشکلات خارجی است، از اوایل دهه ۹۰ سیاست کمک کرد تا ما ابعاد اقتصادی را پیش ببریم، اما زمان آن است که سیاست خارجی به کمک اقتصاد بیاید. اقتصاد دیگر توانی ندارد و نیاز به تغذیه خواهد داشت. در شرایطی هستیم که حتی اگر مشکلات تحریم حل شود، پیدا کردن شریک یا هم صحبت در فضای بینالمللی نیاز به زمان دارد.
عضو هیئتعلمی گروه اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، با تأکید بر اینکه اگر حکومتی سرمایه اجتماعی قوی نداشته باشد، در میزهای بینالمللی بازویی ندارد، تصریح کرد: دولت برای حل مسائل نیاز به سرمایه اجتماعی دارد، تعداد زیادی از افراد به فکر مهاجرت هستند، مهاجرت یک ضایعه برای شهر است که نشاندهنده افزایش تهدیدها خواهد بود، بنابراین نگهداشتن سرمایهها در شهر سخت است.
وی خاطرنشان کرد: در چند دهه اخیر صنعت اصفهان همواره پیشرو و پیشانه تمدن بوده، برایناساس اصفهان میتواند مسیری برای حل مسائل شهر باشد تا در کشور الگو شود، قطعاً این راه سخت است؛ اما قابلانجام خواهد بود.
فرهاد نیلی، اقتصاددان، نیز در ادامه این نشست، بیان کرد: مسائل اقتصادی کشور آن چیزی است که بیشتر گفته میشود، اواسط دهه ۹۰ مسائل اقتصادی بهشدت با مسائل سیاسی آمیخته شدند و تا اواخر دهه ۹۰ مسائل سیاست خارجه مباحث عمده بود و کشور در این راستا ارتباطات گستردهای داشت؛ اما در دهه جدید دو مسئله جدید سیاست داخلی که نارضایتیهای زیادی به همراه داشت و مسائل اجتماعی - فرهنگی به مشکلات اضافه شده و شرایط را پیچیده کرده است.
وی افزود: اکنون سه دسته مسئله در کشور داریم که با روی کار آمدن دولت چهاردهم مقارن شده است، باید گفت این دولت سکان اداره کشور را در دست گرفته درحالیکه این کشتی بزرگ دولت چند سکاندار دارد، بنابراین هیچ دولتی بهتنهایی سکان اداره کشور را بر دوش نداشته است.
این اقتصاددان توضیح داد: اکنون در کسری بودجه دولت، مشکلات وجود دارد. توان مالی دولت کاهشیافته، در بانکها ناترازی ۴۰ساله داریم، اگر همه بانکها را ادغام کنیم بازهم تراز کم است، در این شرایط برای کنترل تورم طبق آییننامه بانک مرکزی برای اینکه ترازنامه بانکها بزرگتر نشود، نمیتوانند وام دهند.
وی خاطرنشان کرد: پس از ناترازی بودجه و بانکها، ناترازی بنگاهها مطرح است، چرا که زنده نگهداشتن شرکتهای زیانده وجود دارد. همچنین ناترازی انرژی داریم اکنون رشد مصرف بنزین سالانه ۱۵ درصد است و بهزودی ممکن است واردکننده این محصول بشویم، در نهایت ناترازی محیطزیست در بعد اقتصادی داریم. کشور ما هیچ اشتراک راهبردی با کشوری در جهان ندارد، اکنون در شرایطی هستیم که با برخی دشمنی داریم، روابط خارجی باید ترمیم شوند.
نیلی با تأکید بر اینکه در همه کشورها نسل فعلی و گذشته فاصله زیادی دارند، گفت: ما در رأس اقتصادی مسائل را به تعویق انداختیم و در حال حاضر برای ترمیم از هرجا شروع کنیم دردآور است.
وی ادامه داد: مهمترین حوزهای که باید اصلاح شود حوزه روابط خارجی، فوریترین حوزهای که باید اقدام کرد حوزه اجتماعی اما بهرهمندترین حوزهای که باید وارد شد، حوزه اقتصاد است و این تغییر احتیاج به تحولی دارد که باید انجام شود تا مشکلات ایران را همهجانبه حل کرد.
محمدرضا گل احمد، عضو هیات نمایندگان و رئیس کمیسیون مسئولیت اجتماعی شرکتی اتاق بازرگانی اصفهان، با اشاره به دغدغه صنعتگران، اظهار کرد: ما با چالشهای متفاوتی در صنعت روبهرو هستیم و هزینههای زیادی بهعنوان مدیران تولیدی میپردازیم؛ اما صنعتی که نیاز جامعه را برطرف میکند قفل شده است. صنعتگران راهی به جایی ندارند باید شرایط زندگی کارگران و حتی مدیران را در نظر گرفت، ما دردهایمان را با فعالان اقتصادی بیان میکنیم؛ بلکه روزنهای برای خروج از بحرانها وجود داشته باشد.